Braille

 without borders the right to be blind without being disable

HOME

BWB IN TIBET

NIEUW
Niewsbrieven

------------------------------

MEDIA:

BOEKEN
Mijn weg leidt naar Tibet
Met andere Ogen

DOCUMENTAIRE

BLINDSIGHT
Sabriye & Paul Interview
CCTV 9 - talkshow

------------------------------

ONDERSTEUNING

Donaties
Stichting doel voor ogen
Foerderkreis Duitsland


Kunstkaarten

------------------------------

Bezoekers-tijden Projekt
Contact

------------------------------

BWB IN KERALA

kanthari
Aanmelden kanthari


Klik om font groter te maken
Klik om font kleiner te maken

  BOEK INFO: "MET ANDERE OGEN, het zevende jaar"

Nieuw boek van Sabriye nu ook in het Nederlands:

 MET ANDERE OGEN
- het zevende jaar -

cover met andere ogen

Details

Auteur:               Tenberken, S.
Titel:                   Met andere ogen
Ondertitel:          Het zevende jaar
Genre (NUR)       Waargebeurde verhalen
Bindwijze:           Paperback
Aantal pagina's:  319
Afmetingen          230 x 151 x 20
Gewicht               390 gr.
Taal                     Nederlands
Uitgever              Sirene b.v.,Uitgeverij
Publicatiedatum  02-2007
ISBN:                   978-90-5831-453-6

Beschrijving: In Tibet leven blinde kinderen aan de rand van de samenleving.
Sinds de blinde Sabriye Tenberken samen met haar Nederlandse vriend Paul Kronenberg enkele jaren geleden de eerste blindenschool in Tibet heeft opgericht, hebben de blinde kinderen van Lhasa een toekomst.

In Met andere ogen vertelt Sabriye Tenberken over de avontuurlijke geschiedenis van haar bijzondere project en beschrijft zij hoe het de blinde kinderen sinds de publicatie van haar boek Mijn weg leidt naar Tibet is vergaan.

Een van de grote avonturen voor Sabriye, Paul en zes blinde kinderen was de beklimming van de Lhakpa Ri, een 7100 meter hoge neventop van de Mount Everest, onder leiding van de blinde Amerikaanse bergbeklimmer Erik Weihenmayer. Nadat ze op 6500 meter een sprookjesachtig ijspaleis hebben bewonderd, slaat het weer om. Enkele deelnemers aan de gewaagde expeditie lijden aan hoogteziekte en moeten afdalen. Sabriye en drie kinderen blijven op ijzige hoogte achter terwijl de sneeuwstorm rond hun kamp raast…

Het boek is hier te koop

Gezien op het internet:
De recensie van deze week

Met andere ogen,Sabriye Tenberken In tegenstelling tot Terug naar de jungle keert Sabriye niet terug naar Tibet maar vertelt ze hoe het haar in de zeven jaar daar vergaan is. In haar eerdere boek Mijn weg leidt naar Tibet, wat ik niet gelezen heb, doet ze verslag van haar reis te paard door Tibet, op zoek naar blinde kinderen. In Tibet zijn blinde kinderen namelijk een schande voor de familie. Ze zijn blind omdat ze in een vorig leven een slecht leven geleid hebben, het blind zijn in hun huidige leven is hun straf.

Veel blinde kinderen krijgen geen opleiding, worden weggemoffeld en leiden een erbarmelijk leven. De Duitse Sabriye Tenberken, zelf blind, trok zich het lot van deze kinderen aan en besloot, samen met haar Nederlandse vriend Paul Kronenberg, in Tibet een blindenschool op te richten. De kinderen leren daar met een blindenstok te lopen, ze leren in braille lezen en schrijven, daarvoor heeft Sabriye zelf een Tibetaans brailleschrift ontwikkeld. Ook leren ze Engels, Tibetaans en Chinees. Maar het belangrijkste is dat ze zelfvertrouwen krijgen, ze leren dat ze niets minder zijn dan een ziende. Het boek Met andere ogen begint met de melding van de komst van de blinde Erik Weihenmayer, die als eerste blinde de Mount Everest heeft beklommen. Dit bezoek heeft onverwachte gevolgen. Zes kinderen van de school zullen samen met Erik de Lhakpa Ri, een neventop van de Mount Everest, gaan beklimmen! De kinderen vinden het geweldig, zo kunnen zij laten zien wat zij allemaal kunnen en waard zijn!

Er komt een cameraploeg over uit Amerika onder de bezielende leiding van Lucy. Ze zullen een film gaan maken over de kinderen én de beklimming van de berg. Lucy pakt het voortvarend aan, zij wil de achtergrond van de kinderen kennen maar... de kinderen zijn helemaal niet happig om hun vervelende, vaak trieste verleden, bloot te geven. Toch lukt het Lucy en Sabriye hoort met open mond de verhalen van 'haar' kinderen aan. Het is dan ook onvoorstelbaar om te lezen hoe blinde kinderen behandeld en bespot worden. De school moet voor hen een paradijs zijn. Helaas hoort Sabriye ook hoe de kinderen in het eerste jaar van de school, toen het nog een onderdeel van een weeshuis was, behandeld werden. Als Sabriye en Paul niet in de buurt waren werden ze ook vreselijk behandelt.

Inmiddels is de school een zelfstandige onderneming en zijn het ondernemende stel ook een opleiding gestart voor volwassen blinde mensen. De voorbereidingen leveren ook de nodige hachelijke avonturen op.

Na een enorme voorbereiding is het zo ver, de kinderen zullen aan hun beklimming beginnen en natuurlijk gaan Paul en Sabriye mee. Gedetailleerd wordt verteld hoe de kinderen begeleid worden, welke foefjes er bedacht zijn om zich te kunnen oriënteren. De reis verloopt aanvankelijk voorspoedig maar dan krijgen 3 kinderen last van hoogteziekte en Paul keert met hen terug naar het basiskamp, Sabriye blijft maar dan breekt er een sneeuwstorm uit..

Een indrukwekkend verhaal. Ongelooflijk wat deze mensen allemaal hebben weten te bereiken en de aktiviteiten breiden zich nog steeds uit!

Deze mensen zijn onvermoeibaar in hun streven naar een beter leven voor blinde mensen. In het boek staan foto's van de school, van de kinderen die meededen aan de beklimming, van de boerderij waar de volwassennen kunnen leren een nieuw bestaan op te bouwen als kaasmaker, plantenteler, foto's van de beklimming én foto's van het nieuwe project. Meer over hun werk valt te lezen op de Nederlandse website

Braille without borders

Met andere ogen, Sabriye Tenberken, ISBN 9789058314536, 219 pagina's, paperback. Oorspr. titel Das siebte Jahr, vertaald door Sonja van Wierst. Uitgeverij sirene 2007

© Bernadet