Braille

 without borders the right to be blind without being disable

HOME

BWB IN TIBET

NIEUW
Niewsbrieven

------------------------------

MEDIA:

BOEKEN
Mijn weg leidt naar Tibet
Met andere Ogen

DOCUMENTAIRE

BLINDSIGHT
Sabriye & Paul Interview
CCTV 9 - talkshow

------------------------------

ONDERSTEUNING

Donaties
Stichting doel voor ogen
Foerderkreis Duitsland


Kunstkaarten

------------------------------

Bezoekers-tijden Projekt
Contact

------------------------------

BWB IN KERALA

kanthari
Aanmelden kanthari


Klik om font groter te maken
Klik om font kleiner te maken

 Nieuwsbrief jan 2006     

Beste allemaal,

2006 was een zeer enerverend jaar voor Braille Zonder Grenzen.
Hier in het kort een overzicht van alle gebeurtenissen:




Jan 2005:  Kerala, India.
Meer dan 50 stukken land werden bezocht voordat er en keuze voor de lokatie van het nieuwe internationale trainingscentrum werd gemaakt. Deze lokatie is gelegen aan het Vellayani meer, ongeveer 10 km van Trivandrum in het Zuiden van Kerala.

Om officieel in India te kunnen werken werd er ook een Charity Trust opgezet.
Map India - Tibet

Land

 BWB Kerala


Feb 2005: Europa.

Tijdens een drie weeks bezoek aan Europa hebben we aan verschillende fondsenwervingsaktiviteiten gewerkt. Ook hebben we familie en vrienden bezocht.

Mrt 2005: USA
In New York ontving Sabriye Tenberken de "Luce Hadley award for courage". In Golden, Colorado, werd Erik Weihenmayer en enkele andere leden van de "Climbing Blind expeditie" bezocht. In San Francisco hebben we enkele presentaties verzorgd.

Apr 2005: Tibet.
Vijf van onze leerlingen hebben in Lhasa hun eigen medische massage en physiotherapie kliniek geopend. Hier worden ook weer 5 nieuwe leerlingen opgeleid. In April werden verschillende nieuwe leerlingen in het project opgenomen. Renovatie en bouw activiteiten, die in 2004 in de trainings boererij in Shigatse, 270 km ten Westen van Lhasa, zijn gestart, werden in April weer voortgezet.
Het projekt werd door de Duitse Bundestags president, Wolfgang Thierse, bezocht.

Mei 2005: China/Europa
In het begin van Mei hebben we het BWB project in Beijing voorgesteld aan de Young Presidents Organization. Sabriye Tenberken is van daaruit verder naar Europa en ik ben naar Lhasa teruggereisd.

Jun 2005: India
Begin Juni hebben we elkaar weer in New Delhi getroffen om vandaaruit naar Leh, Ladakh te gaan. De lokale autoriteiten daar hebben ons een stuk land beloofd, waarop een nieuw trainingscentrum kan worden opgezet. Na dit bezoek zijn we weer naar Kerala gereisd om daar te starten met de bouwvoorbereidingen. Op twee stukken land zijn de volgende gebouwen gepland: Een studentenhuis met 22 tweepersoonskamers, een multifunktionele eetzaal met keuken, een schoolgebouw, een kantoorgebouwtje en een onderkomen voor medewerkers.
Tijdens dit bezoek hebben we vergaderingen gehad met politici, accountants en lokale NGO's

Farm

 July 2005


Jul 2005: Tibet

In de zomer zijn de bouw- en renovatie aktiviteiten aan de kaas fabriek, de kassen, keuken, eetzaal en klaslokalen in de boerderij afgerond. De eerste leerlingen werden verwelkomd. De leerlingen kunnen kiezen om getraind te worden in 1 van de volgende beroepen/handvaardigheden: akkerbouw, tuinbouw, fruitteelt, veeteelt, kaasmaken, compostering, tapijtweven, breien etc.
5 blinde leerlingen gaan naar een reguliere basisschool direkt naast de boerderij. 

Aug 2005: Peking
In Peking waren we te gast in een talkshow van CCTV 9 en hebben we ook enkele presentaties gegeven. Aansluitend hebben na twee en een half jaar eindelijk weer eens van een twee weeks vakantie genoten.

Sep 2005: Lhasa / Shigatse
- Een Nederlandse kaasmaker, Marinus Post, heeft in Shigatse twee medewerkers getraind in het maken van kaas. Sindsdien worden er twee kaassoorten gemaakt: een "Lhasarella" en een "Tibetino". Ook wordt er Yoghurt en boter gemaakt.
- Tijdens de zomer werden enkele putten uitgediept en weer operationeel gemaakt. Een groot waterreservoir werd gebouwd zodat watervoorziening tijdens het gehele jaar kan worden gegarandeerd.
- In de boerderij worden de volgende dieren gehouden : 2 yaks, 5 koeien, 5 paarden, 2 varkens, 6 eenden, 12 hennen, 10 hanen en een hond.
- De Duitse landbouwspecialist Dr. Wilfried Schäfer, is in het voorjaar voor het inzaaien en in het najaar tijdens te oogst werkzaam geweest op de boerderij. De opbrengst was dankzij een goede planning en het harde werk van de lokale medewerkers erg hoog.
Het droge zonneschijn rijke Tibetaanse klimaat met koele nachten bleek erg geschikt voor de verbouw van de volgende gewassen: Voeder en Suikerbieten, winter rogge, triticale en vele soorten bloemen en groenten. In 2006 is gepland om via contracten met hotels en restaurants in Shigatse en Lhasa een vaste afzetmarkt voor onze produkten te creeren. .
- De grote theaterhal die al op het land stond is omgebouwd tot sport/paardrij-hal.  Er is gestart met de bouw van een compost fabriek.
- Twee van onze leerlingen zijn voor 1 jaar aan een studie Engels begonnen in het Zuid Engelse Totnes

Cheese factory

Oct 2005: Duitsland / Usa / Tibet
Op 4 October waren we op uitnodiging van de Duitse regering naar Berlijn gevlogen. Daar overhandigde de Duitse president, dhr. Horst Koehler, Sabriye een "Bundesverdienstkreuz". Twee dagen later zouden we weer via Peking naar Lhasa terugkeren, maar 1 dag voor vertrek ontvingen we uit de USA een uitnodiging van de Oprah Winfrey show. Omdat deze show wereldwijd door miljoenen mensen wordt bekeken verwachtten we daarvan veel reclame voor het project en daarmee tevens ook donaties. Dus in plaats van een vlucht naar Peking vlogen we naar de Chicago. Sabriye was te gast in de show maar helaas werd er in de uitzending niet op gewezen dat BWB zijn werk alleen kan doen met behulp van donaties. Via Tokyai, Guangzhou en Shangri La zijn we toen weer naar Lhasa teruggevlogen. In Tibet hebben we alle voorbereidingen getroffen voor de komende winter. In de boerderij werd een zonne-energie systeem gebouwd. Het zorgt ervoor dat de slaapzalen overdag door zonne-energie worden verwarmd zodat het binnen niet meer vriest. De lessen in het tapijtweven en breien kunnen zo in lekker warme klaslokalen plaatsvinden.

Nov 2005: India
Het derde bezoek aan India dit jaar. In Chennai hebben we met dhr. N.Krishnaswamy kennisgemaakt, een 80 jarige Braille enthusiast, die software programmas voor de produktie van Braille maakt. In Kerala hebben we de bouw voorbereid. Ook werden verschillende vergaderingen gevoerd met politici en andere mensen die voor het projekt in de toekomst van belang zijn. We hebben voor het komende jaar een huis gehuurd zodat we een plek hebben vanwaaruit we de bouw kunnen coordineren. De gebouwen worden in een eco vriendelijke stijl, aangepast aan het warme klimaat, gebouwd

Compound

 farm


December 2005: Duitsland

Op 5 December werden Sabriye en ik in Berlijn met de
Duitse Fundraising Preis geeerd.
De prijs werd uitgereikt voor onze onafhankelijke en specifieke manier van fondsenwerven. De "Fundraising Verband" was enthusiast dat wij potentiele donoren aanmoedigen blinde mensen te ondersteunen, niet uit medelijden, maar omdat zij het potentieel van ieder individu zien en juist dat willen ondersteunen.

In December ontvingen we Nyima und Kyla in Duitsland, die met ons Kerstmis doorbrachten en aan verschillende Fondsenwervings aktiviteiten hebben meegewerkt.










Sabriye schrijft aan een nieuw boek met de titel
"Das siebte Jahr - Von Tibet nach Indien"
("Het zevende jaar - van Tibet naar India)
ISBN: 3-462-03691-2
Uitgever: Kiepenheuer & Witsch

Het boek vertelt over wat er allemaal in de afgelopen 7 jaar in Tibet is gebeurd. Ook staat de expeditie naar de "Lagpa Ri", een 7100 meter hoge berg direct naast Mount Everest, centraal.

Het boek wordt in Mei 2006 uitgegeven. We hopen natuurlijk ook dat het in het Nederlands wordt vertaald.




'Buchcover  

Sinds de start van het Braille Without Borders projekt in 1998 hebben in Tibet 82 blinde leerlingen van het projekt geprofiteerd. We hopen dat er vele zullen volgen. Omdat het projekt vele onderscheidingen heeft gekregen en inmiddels wereldwijd via documentaires, interviews en tijdschriftartikelen in de media is gepresenteerd denken de meeste mensen, dat de financiering via donaties geen probleem meer moet zijn. Dat is helaas niet zo, publiciteit betekent niet automatisch donaties. We spenderen nog steeds erg veel energie
 en tijd aan fondsenwerving. We willen daarom iedereen, die het werk van Braille Zonder Grenzen ondersteunt, hartelijk bedanken. Alleen door uw hulp zijn we in staat om het projekt daar te brengen waar het nu is. In de komende jaren hopen we genoeg donaties bijeen te brengen om de geplande projekten uit te kunnen voeren waardoor vele nieuwe blinde leerlingen een kans krijgen om naar school te gaan.

Braille
 Without Borders


Met vriendelijke groeten, ook in de naam van Sabriye Tenberken,

Paul Kronenberg
Braille Without Borders
www.braillewithoutborders.org


All Contents Copyright ©2005 Braille Without Borders All Rights Reserved.
Web site sponsored by National Importers Inc.
Web Design sponsored by Summa Systems Ltd.